vorige project - project overzicht - volgende project volgend project project overview SuperNova Studios vorig project

Lorentz Center Leiden internationale workshop ruimte Bibliotheek
De ruimte voor lezingen en discussies heeft een centrale positie. De ruimte wordt afgeschermd door kantoortjes waar de wetenschappers zich terug kunnen trekken en discussieruimtes voor kleinere groepjes. Foto: Mike Bink

Lorentz Center Leiden internationale workshop ruimte Bibliotheek
De bibliotheek en de workshopruimtes zijn in elkaar vervlochten en hebben een eigen identiteit of karakter die past bij de activiteiten die er plaatsvinden. De programma's zijn onderling afleesbaar door bijvoorbeeld de kleur van de vloerbedekking, maar vormen eveneens een samenhangend geheel.
Foto: Mike Bink

Lorentz Center Leiden internationale workshop ruimte Bibliotheek
De workshopruimte en bibliotheek onderscheiden zich door een levendig en een stil programma. Daarom is gezorgd voor een goede akoestische scheiding door een combinatie van een slimme plattegrond en geluidsdempende materialen. De glazen wanden van de kantoorcellen verbinden de programma's en houden de ruimtes licht. Met het stippenpatroon op de glazen wanden behouden de verschillende ruimtes voldoende privacy.

Lorentz Center Leiden internationale workshop ruimte Bibliotheek
Op vrijwel alle wanden kan worden geschreven (blackboard en whiteboard). Het resultaat wordt zeer gewaardeerd door opdrachtgever, staff, bezoekende wetenschappers, maar ook door de mede-gebruikers van het gebouw.

Internationaal workshopcenter
Lorentz Center

Herontwikkeling en interieuropgave

Locatie Universiteit Leiden
Jaar:  2011-2012
Status: Opgeleverd (augustus 2012)
Opdrachtgever: Lorentz Center
Team: Jelk Kruk, Carloes Pollemans

Ontwerp voor de tweede vestiging van het Lorentz Centrum in het bestaande Snellius gebouw van de Universiteit van Leiden. In de ruimte, die wordt gedeeld met de wiskundebibliotheek, worden in informele setting workshops georganiseerd voor kleine internationale groepen wetenschappers.

Voor het diepe kantoorgebouw uit de jaren 60, is om ruimte te bieden aan het nieuwe programma, een slim, compact plan gemaakt dat recht doet aan de kleinschalige groepen en de kwaliteiten van het oude gebouw combineert met een tijdloze atmosfeer.